3_Icefjordcentre_Roof_KJ Greenland

HUSETS TILBLIVELSE 

Ilulissat ligger på Grønlands vestkyst ved Diskobugten – 250 km nord for polarcirklen. Isfjorden udgør et spektakulært sted med en helt enestående natur. Her har besøgende mulighed for at overvære isfjorden med en af verdens mest aktive kælvende gletsjere og opleve konsekvenserne af klimaforandringerne. Det er her i det unikke naturområde, som blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 2004, at byggeriet af det visionære Ilulissat Isfjordscenter gik i gang i 2019. Huset åbnede dørene for de første gæster i juli 2021.  

Inde i huset kan besøgende tage på en rejse gennem tiden i udstilling Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”. Udstillingen er skabt er det prisvindende JAC studios. 

REALDANIA VIDEO: Ilulissat Isfjordscenter bliver til – del 1

REALDANIA VIDEO: Ilulissat Isfjordscenter bliver til – del 2

ARKITEKTUREN

Tidligere
Næste

Isfjordscentret er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup og blev sat i gang i 2019. Det totale areal af byggeriet er knap 1.500 kvadratmeter, hvoraf 900 kvadratmeter er opvarmet og 400 kvadratmeter er udstillingsområde. Funktionerne i bygningen er disponeret som en art flydende øer med hologrammer og isborekerner, man kan bevæge sig imellem. Huset rummer udstilling, biograf, café og butik. 

Bygningen er opført i stål, træ og glas, hvor stålet udgør de bærende konstruktioner med 52 stålrammer. Hver stålramme har en unik geometrisk form, der tilsammen skaber den karakteristiske buede bygningskrop. Gulve, lofter, de udvendige terrasser og dæk samt en del af de indre overflader er beklædt med træ, der skaber en naturlig varme. Den primære træsort er europæisk eg, som er slidstærk og holdbar i det arktiske klima. 

Da centret ligger i et arktisk område med lave temperaturer, har opvarmningen af bygningen været en central overvejelse. Bygningen er godt isoleret og opvarmes CO2-neutralt med anvendelse af grøn el fra Ilulissats vandkraftværk. 

REALDANIA VIDEO: Ilulissat Isfjordscenter – Første spadestik

HVEM ER VI?

Northern Light at Ilulissat Icefjord. Photo - Aningaaq R. Carlsen, Visit Greenland-min

Ilulissat Isfjordscenter er det første besøgscenter i en række af seks planlagte grønlandske besøgscentre. Vi er en selvejende institution under Greenland Visitor Center.

Foruden at give dig spændende viden om isfjorden er det vores formål er at bidrage til en bedre fremtid ved at formidle samspillet mellem menneske og natur.

Det er vores mål at dit besøg hos os for altid vil forandre din opfattelse af menneskets plads i naturen omkring os.

Vi mener, at menneske og natur hænger uløseligt sammen, og vi hver især har ansvar for vores fælles handlinger, der har konsekvens og betydning for vores verden.

Vi tror på betydningen af kvalitet, bæredygtighed, tilgængelighed og fællesskab. Derfor tilstræber vi at anvende så mange lokale produkter som muligt i vores mad. Vores tallerkner, bestik og indpakningsmaterialer, toiletpapir og rengøringsmidler er som udgangspunkt bæredygtigt produceret og biologisk nedbrydelige. I vores butik fører vi hovedsageligt bæredygtigt fremstillede produkter uden plastik, og vi opfordrer indtrængende dig som besøgende på Ilulissat Isfjordscenter til at hjælpe til med at holde vores omgivelser rene.

 

Vil du vide mere?

  1. Unesco Verdensarvsområdet KANGIA 
  2. Naturinstituttet i Nuuk
  3. Klimaforskningscentret 
  4. GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Grønland og Danmark
  5. Grønlands Nationalmuseum og arkiv
  6. Realdania

MEDARBEJDERE

0C39995A-A965-4836-A6EE-BE3AD263E6B7-min

Elisabeth Momme

Leder af Isfjordscentret 
elisabeth@isfjordscentret.gl 
M: +299 555588

ORGANISATION

Ilulissat Isfjordscenter tegnes til hverdag af vores daglige leder, som refererer til GVCs direktør og GVCs bestyrelse.

Ilulissat Isfjordscenter er ejet af Greenland Visitor Center, som varetager en del af de overordnede funktioner for Ilulissat Isfjordscenter.

GREENLAND VISITOR CENTER

Greenland Visitor Center ejer og driver de grønlandske besøgscentre. GVC varetager sponsorater og partnerskaber med centrene og pakkeaftaler med turistoperatører og rejsearrangører.

Hvis du er operatør eller rejsearrangør, så kan du læse mere om dine muligheder på GVCs hjemmeside

SPONSORER

Fra Ilulissat Isfjordscenter vil vi gerne sende en kæmpestor tak til vores sponsorer. De er med til at give vores udstilling den høje kvalitet, du som besøgende kan nyde godt af.

Har du eller dit firma lyst til at støtte Isfjordscentret og det gode formål, kan du læse mere her.

REALDANIA VIDEO: Ilulissat Isfjordscenter bliver til