33_Icefjord_Centre_Adam_Mork_HighRes

På denne side kan du læse om Isfjordscentrets tilblivelse, arkitektur og udstilling. Du kan også få information om UNESCO områdets vandreruter og hvis du ønsker at grave dybere ned i de forskellige emner, har vi samlet en liste over vores samarbejdspartnere. 

HUSETS TILBLIVELSE 

Ilulissat ligger på Grønlands vestkyst ved Diskobugten – 250 km nord for polarcirklen. Isfjorden udgør et spektakulært sted med en helt enestående natur. Her har besøgende mulighed for at overvære isfjorden med en af verdens mest aktive kælvende gletsjere og opleve konsekvenserne af klimaforandringerne. Det er her i det unikke naturområde, som blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 2004, at byggeriet af det visionære Ilulissat Isfjordscenter gik i gang i 2019. Huset åbnede dørene for de første gæster i juli 2021.  

Inde i huset kan besøgende tage på en rejse gennem tiden i udstilling Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”. Udstillingen er skabt er det prisvindende JAC studios. 

Afspil video

REALDANIA VIDEO: Ilulissat Isfjordscenter bliver til – del 1

REALDANIA VIDEO: Ilulissat Isfjordscenter bliver til – del 2

REALDANIA VIDEO: Ilulissat Isfjordscenter bliver til – del 3

ARKITEKTUREN

Tidligere
Næste

Isfjordscentret er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup og blev sat i gang i 2019. Det totale areal af byggeriet er knap 1.500 kvadratmeter, hvoraf 900 kvadratmeter er opvarmet og 400 kvadratmeter er udstillingsområde. Huset rummer udstilling, biograf, café og butik. Bygningen er opført i stål, træ og glas, hvor stålet udgør de bærende konstruktioner med 52 stålrammer. Hver stålramme har en unik geometrisk form, der tilsammen skaber den karakteristiske buede bygningskrop. Gulve, lofter, de udvendige terrasser og dæk samt en del af de indre overflader er beklædt med træ, der skaber en naturlig varme. Den primære træsort er europæisk eg, som er slidstærk og holdbar i det arktiske klima. 

Da centret ligger i et arktisk område med lave temperaturer, har opvarmningen af bygningen været en central overvejelse. Bygningen er godt isoleret og opvarmes CO2-neutralt med anvendelse af grøn el fra Ilulissats vandkraftværk. 

LOUISIANA CHANNEL: Dorthe Mandrup fortæller om Isfjordscentret

REALDANIA VIDEO: Ilulissat Isfjordscenter – Første spadestik

UDSTILLINGEN

Tidligere
Næste

Videnskaben optegner, registrerer og aflæser verden omkring os. Kunsten fortolker, forklarer og forundrer. På Isfjordscentret mødes kunst og videnskab i en installation, der gennem lyd, billeder og vores øvrige sanser både udfordrer og udvider vores forståelse af indlandsisen, dens udstrækning og dens betydning for den verden, vi alle er en del af. Ud over den permanente udstilling, som er skabt af JAC studios, kan man også opleve kunstinstallationerne ”Elleve bevægelser i islandskabet” af Louise Foo og ”Inde i Grønlands indlandsis” af Anna Domnick.  

Gennem årtusinder har Inuit trivedes i Diskobugten til trods for det ekstreme klima og polarnattens mørke. Inuitternes kultur er tilpasset de barske betingelser i tæt samspil med isen og naturen. Den teknologi Inuit har udviklet til fangst, fiskeri, tøjproduktion og transport er et tydeligt eksempel på, at mennesket og naturen for altid har været og vil være uløseligt forbundet. 

Centralt i udstillingen vises autentiske iskerner fra boringer hentet fra indlandsisen, der fortæller om kultur og klima fra i dag og tilbage til 124.000 år f.v.t. Indlandsisen er formet af lag efter lag af sne, der er faldet år efter år og gradvist er presset sammen af vægten af den efterfølgende sne. Hvert lag fanger små luftbobler i sne, der bliver frosset og gemt til eftertiden. I dag kan vi læse iskernerne som en bog. Store begivenheder som vulkanudbrud eller meteornedslag, der for længst er gået fra beretninger, til sagn til glemslen, kan aflæses. Vi kan se effekten af civilisationers storhed og fald, og vi kan blive klogere på de klimaforandringer, der påvirker vores liv i dag. Når mennesket glemmer, husker isen.  

Historien om isen er således historien om livet i Diskobugten. Det er historien om den ufattelige vægt af indlandsisen, der gennem årtusinder knuser grundfjeldet under sig og skubber det foran sig i sin langsomme og uundgåelige rejse mod havet. Der afleverer isen det knuste fjeld, som frigiver sine næringsstoffer, så livet i havet kan blomstre. Is betyder også liv for de mennesker og dyr, der behøver havisen for at jage eller fiske. Her er isen både grundlaget for naturens og menneskenes liv. 

 

ÆLDSTETRIN

VANDRERUTER

Fra isfjordcentret udgår den spektakulære World Heritage Trail, som er en træbelagt gangbro der går ned forbi den gamle boplads Sermermiut og ender ved Isfjorden tæt på Kællingekløften, hvor den blå vandrerute starter. Oppe fra Isfjordscentrets parkeringsplads går også den gule og røde vandrerute, som opfordrer til længere og mere terrængående vandreture end gangbroen. Få mere information om området og isfjorden her.

WORLD HERITAGE TRAIL ↓  

RUTE: Ilulissat Isfjordscenter – Sermermiut (gangbroen) 

Gangbroen er den nemmeste og hurtigste vej til Isfjorden, og er derfor populær blandt både turister og lokale. 

LÆNGDE: 1,3 km hver vej 

VANDRETID: 0,5 timer hver vej 

SVÆRHEDSGRAD: ●○○○ 

TERRÆN: Gangbro hele vejen. Gode adgangsforhold til dårligt gående, kørestole og klapvogne. 

 

RØD RUTE ↓ 

RUTE: Ilulissat Isfjordscenter – Holms Bakke 

En smutvej til eller fra Isfjorden, der går til Holms Bakke, hvor der er udsigt over Isfjorden. 

LÆNGDE: 1 km hver vej 

VANDRETID: 0,5 timer hver vej 

SVÆRHEDSGRAD: ●●○○ 

TERRÆN: Relativt let terræn, kun få stigninger. 

 

GUL RUTE ↓ 

RUTE: Elværket – Ilulissat Isfjordscenter 

En smuk tur, hvor man kommer tæt på de store, strandede isfjelde ved Isfjeldsbanken. 

LÆNGDE: 2,7 km 

VANDRETID: 1,5 – 2 timer 

SVÆRHEDSGRAD: ●●●○ 

TERRÆN: Relativt let terræn, nogle stigninger. 

 

BLÅ RUTE ↓ 

RUTE: Stenbruddet – Sermermiut – Ilulissat Isfjordscenter 

En smuk og varieret vandretur, der viser mange sider af Isfjorden. 

LÆNGDE: 6,9 km 

VANDRETID: 4 – 5 timer 

SVÆRHEDSGRAD: ●●●● 

TERRÆN: Ujævnt og en del stigninger. 

Tidligere
Næste

MEDARBEJDERE

0C39995A-A965-4836-A6EE-BE3AD263E6B7-min

Elisabeth Momme

Leder af Isfjordscentret 
elisabeth@isfjordscentret.gl 
M: +299 555588

ORGANISATION

Ilulissat Isfjordscenter tegnes til hverdag af vores daglige leder, som refererer til GVCs direktør og GVCs bestyrelse.

Ilulissat Isfjordscenter er ejet af Greenland Visitor Center, som varetager en del af de overordnede funktioner for Ilulissat Isfjordscenter.

GREENLAND VISITOR CENTER

Greenland Visitor Center ejer og driver de grønlandske besøgscentre. GVC varetager sponsorater og partnerskaber med centrene og pakkeaftaler med turistoperatører og rejsearrangører.

Hvis du er operatør eller rejsearrangør, så kan du læse mere om dine muligheder på GVCs hjemmeside

SPONSORER

Fra Ilulissat Isfjordscenter vil vi gerne sende en kæmpestor tak til vores sponsorer. De er med til at give vores udstilling den høje kvalitet, du som besøgende kan nyde godt af.

Har du eller dit firma lyst til at støtte Isfjordscentret og det gode formål, kan du læse mere her.